tirsdag den 14. september 2010

Japans historie vol.II NARA-PERIODEN

Kære læsere. Hvis i ikke har læst det tidligere indlæg om Japans forhistoriske tid kan det anbefales, da det vil bruge ca. 5-15 min. af jeres liv og ellers kun gøre jer marginalt mere klar til denne vol. II af Japans historie. Det vil dog nok give jer et billede af min metodiske fremgangsmåde og måske afskrække jer ved dets blotte seriøsitet og elfenbenstårnsretorik.

NB: En lille hjælpende note: Alle perioder i Japans historie er opkaldt efter hovedstaden og ikke efter dynastierne som i Kina. Heian er altså f.eks. en by...

NARA-PERIODEN (710-794)
fordi Cambridge siger vi skal...

Heian perioden er Japans første spændende periode, hvilket gør sig gældende i et hårdtslående og objektivt faktum: KRIGERKLASSEN opstår.

Før Heian perioden har vi  dog egentligt en anden periode som hedder NARA perioden, men som navnet antyder bliver man naret til at tro at den egentligt er rellevant for noget som helst. Folk som beskæftiger sig med Nara perioden, burde læse om Kinas historie i stedet for, fordi alt hvad der sker i Japan her, aligevel er kinesisk, bare i en lidt mere provinsialsk udgave. Det kan kort sagt sammenlignes med at ville beskrive dansk højkultur og så lede efter den i Tønder eller Rødby. Alle ved at det ikke giver mening og at kun smårundtossede hypermodernistiske forfattere som Helle Helle, finder nogen mening med det (en forfatter som selv skriver om sine bøger at "jeg ikke forstår at nogen gider læse det jeg skriver", burde ikke forsøge at udgive det. Det går ud over sagesløse og før så uskyldige gymnasieelevers mentale tilstand at skulle trækkes gennem dette søl af monotont og intetsigende vanvid).

Nåh, men sådan er det også med Nara Perioden. Japan er ligesom Rødby eller Tønder og måske er der lidt party i provinsen i Japan på dette tidspunkt, men ikke meget, og stedet hvor "det sker", er altså Kina. Ligesom alle andre provinsområder prøver Japan selvfølgelig at være med på moden, men er lidt bag efter. Nara bliver aldrig rigtigt som den kinesiske hovedstad, selvom man forsøger at tegne den efter fuldstændig samme arkitektoniske model! Det er lidt ligesom at crazy-dazy i Ringsted bare aldrig bliver Café Rust i København. Der er færre mennesker, de er lidt bagud for moden, men de prøver da: Japan har en hvervet bondehær, ligesom Kina, Japan har en fastboende kejser, ligesom Kina, Japanerne skriver lidt ned med kinesiske skrifttegn, ligesom Kina. Men altså ikke noget særligt!

Man var også i Nara perioden så militært ude i torvene at man var seriøst bange for Korea, mere specielt et kongedømme ved navn Silla. Faktisk blev man i Nara perioden så bange at man besluttede sig at stoppede med at tæve på hinanden hele tiden (som klanerne ellers havde gjort indtil nu) og begynde at være fælles bange for en ydre fjende. Det skabte rigtig meget centralisme og i Nara perioden blev alt strengt styret fra kejserhoffet og ingen fik lov til noget sjovt (som en lille rask nabokrig eller blodsfejde).

Det eneste som måske er værd at nævne er at man rent faktisk får en FAST HOVEDSTAD i Nara-perioden. Nu spørger du sikkert: "hva? flyttede man måske rundt på hovedstaden før eller hvad?" og ja det gjorde man faktisk. Logik er som bekendt ikke en asiatisk opfindelse og før Nara, flyttede man faktisk hovedstaden rundt. Ja man flyttede den faktisk ikke kun, man rev den gamle by helt ned og flyttede så et nyt sted hen og byggede en ny der! Dette gjorde man fordi kejseren var en SHINTO gud og når sådan en "døde" i sin fysiske krop, blev stedet åndeligt forgiftet og det var derfor meeeeget vigtigt at flytte. Jeg HAR prøvet at undersøge om der virkelig er en bedre grund til denne vanvittige handling, men det lader det ikke til. Der er ikke en gang tale om et rigtigt vandrekongedømme. Man flyttede simpelthen bare hovedstaden rundt i den samme lille dal med ca. 30 km. mellemrum hele tiden, i en frygteligt masse år!

For en normalt stabil nordeuropæer med begge ben i mulden, virker dette jo som det glade vanvid. Til sidst blev det dog også for meget, selv for japanerne. Det er ikke gratis at rive en hel hovedstad ned og bygge den op igen (overvej hvis vi skulle gøre det samme med København hver gang kongen eller dronningen døde) og til sidst fandt man ud af at det nok var rimeligt dumt at forsætte med. Og så byggede man Nara efter Kinesisk model. Og så prøvede man ellers at lege MINI-KINA i små 100 år.

At lege mini-Kina indbefattede at overtage deres skriftsystem. Japanerne var dog med tiden ikke helt tilfreds med at det var pisse svært at lære tusinder af skrifttegn, så de opfandt nogle selv og tilføjede kasus og bøjningsmuligheder til det i forvejen komplicerede system. Det skal jo ikke være for nemt! Herefter brugte man så en masse tid på at bygge et civilt bureaukrati op (jep.. ligesom i Kina). Det bestod af en masse skrivere, provinsguvenørere, hoffolk osv osv. Men det værste var at de IKKE HAVDE NOGLE SVÆRD! Faktisk blev japan styret fornuftigt, civilt og roligt (og kedeligt) via en kinesisk model og det blev først rigtigt problematisk i takt med at samfundet udviklede sig og japanerne (som vi kan læse i Vol.I ER sejere end kineserne) begyndte at røre på sig rundt omkring i landet. Pludselig blev det alt for dyrt at have hvervede bondehære, som ikke rigtigt gad eller kunne slås. Japanerne var et individuelt minded folkeslag og flere tog selv sikkerhedsopgaven på deres skuldre, hvilket selvfølgelig måtte ende med lidt af en social ustabilitet (hvilket også var på tide).  
 

OG, så kom der pludselig andre grøntsager i nuddelsuppen. Mere om det i vol. III om HEIAN-PERIODEN...

med venlig hilsen

Kasper




   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar